دانشگاه آزاد اسلامی
واحد رشت
دانشکده مدیریت و حسابداری
گروه آموزشی مدیریت دولتی
پایان نامه تحصیلی جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد
رشته: مدیریت دولتی گرایش منابع انسانی
عنوان :
نقش اعتماد بر رابطه بین عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی در شهرداری رشت
استاد راهنما :
دكتر سعید باقرسلیمی
تابستان 1393
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول: کلیات تحقیق
1-7-1) رفتار شهروندی سازمانی سازمان محور 8
1-7-2) رفتار شهروندی سازمانی فرد محور 9
فصل دوم: مروری بر مطالعات انجام شده
2-1-2) تاریخچه رفتار شهروندی سازمانی 13
2-1-3) مفاهیم و ابعاد رفتار شهروندی سازمانی 15
2-1-4) انواع رفتار شهروندی سازمانی 19
2-1-4-1) رفتار شهروندی سازمانی فرد محور 19
2-1-5) عوامل موثر بر رفتار شهروندی 20
2-1-6) زمینه های کمک رسانی رفتار شهروندی 21
2-1-7) عناصر کلیدی رفتار شهروندی 21
2-2-2) تاریخچه عدالت سازمانی 22
2-2-3) مفاهیم و کاربردهای عدالت سازمانی 23
2-3-3) مفاهیم و کاربردهای اعتماد 28
2-3- 5) انواع اعتماد در سازمان 32
2-3-6) ابعاد اعتماد سازی در سازمان 33
2-4-1) پیشینه تحقیقات داخلی 33
2-4-2) پیشینه تحقیقات خارجی 34
فصل سوم: روش اجرای تحقیق
3-4) نمونه و روش نمونه گیری 37
3-6) روش ها و ابزار گردآوری داده ها 38
3-7) روایی و پایایی ازار گردآوری داده ها 39
3-8) روش تجزیه و تحلیل داده ها 40
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده های تحقیق
4-2) توصیف متغیر های جمعیت شناختی پاسخ دهندگان 43
4-4-1) بررسی مدل تحقیق در حالت اعداد استاندارد 56
4-4-2) بررسی مدل تحقیق در حالت اعداد معنی داری 57
4-4-3) بررسی شاخص های معنی داری و برازش مدل کلی تحقیق 58
فصل پنجم: نتیجه گیری
5-4) پیشنهادات مبتنی بر تحقیق……………………………………………………………………………………………………65
5-6) پیشنهادات برای محققان آینده 67
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول 2-1) اهمیت و پیامد ابعاد ادراک عدالت سازمانی به طور خلاصه( استبرقی، گل پرور و مصاحبی، 1392) 25
جدول 3-1) متغیرها و تعداد سئوالات پرسشنامه 39
جدول3-2) مقدار آلفای کرونباخ برای پایایی سئوالات پرسشنامه 40
جدول4-1) توصیف جنسیت پاسخ دهندگان 44
جدول4-2) توصیف وضعت تاهل پاسخ دهندگان 45
جدول4-3) توصیف سن پاسخ دهندگان 46
جدول4-4) توصیف تحصیلات پاسخ دهندگان 47
جدول4-5) توصیف سابقه کار پاسخ دهندگان 48
جدول4-6) توصیف متغیر رفتار شهروندی 50
جدول4-7) توصیف ابعاد رفتار شهروندی 51
جدول4-8) توصیف متغیر عدالت سازمانی 52
جدول4-9) توصیف ابعاد عدالت سازمانی 53
جدول4-10) توصیف متغیر اعتماد 54
جدول4-11) توصیف ابعاد اعتماد 55
جدول 4-12) شاخص های معنی داری و برازش مدل 58
فهرست نمودارها
عنوان صفحه
نمودار4-1) نمودار میله ای جنسیت پاسخ دهندگان 44
نمودار4-2) نمودار میله ای وضعت تاهل پاسخ دهندگان 45
نمودار4-3) نمودار میله ای سن پاسخ دهندگان 46
نمودار4-4) نمودار میله ای تحصیلات پاسخ دهندگان 47
نمودار4-5) نمودار میله ای سابقه کار پاسخ دهندگان 48
نمودار4-6) نمودار میله ای پست سازمانی پاسخ دهندگان 49
نمودار4-7) هیستوگرام متغیر رفتار شهروندی 50
نمودار4-8) نمودار میله ای میانگین ابعاد رفتار شهروندی 51
نمودار4-9) هیستوگرام متغیر عدالت سازمانی 52
نمودار4-10) نمودار میله ای میانگین ابعاد عدالت سازمانی 53
نمودار4-11) هیستوگرام متغیر اعتماد 54
نمودار4-12) نمودار میله ای میانگین ابعاد اعتماد 55
نمودار 4-13) آزمون مدل تحقیق (حالت اعداد استاندارد) 56
نمودار 4-14) آزمون مدل تحقیق (حالت اعداد معنی داری) 57
فهرست شکل
عنوان صفحه
مدل تحقیق……………………………………… 7
چکیده
در دنیای پر رقابت کنونی، سازمان ها پیوسته در جستجوی شیوه های جدیدی برای حداکثر کردن عملکرد و تلاش کارکنانشان هستند. رفتار شهروندی سازمانی رفتارهای فرانقشی و خودجوشی است که، کارکنان را در وضعیتی قرار می دهد که به صورت داوطلبانه فراتر از انتظارات وظیفه و شرح شغل خود عمل نمایند.
در این میان ادراک کارکنان از منصفانه بودن پرداخت ها و برابری در رویه های سازمانی و همچنین منصفانه بودن رفتارهای بین شخصی در سازمان نقش به سزایی در تشویق و توسعه ی رفتار شهروندی سازمانی دارد.
در همین راستا می توان به نقش عدالت نیز پرداخت زیرا ادراك عدالت یا نبودن آن در سازمان یكی از مفاهیمی است كه در محیط های اجتماعی به ویژه محیط های سازمانی قابلیت ادراك شدن را دارد و زمینة مطالعات بسیاری را درحوزة رفتارسازمانی موجب گردیده است.
یكی دیگر از مسائل و مشكلات سازمان های امروزی، كمبود اعتماد بین كاركنان و مدیران است. درسازمانهای ما به خصوص، سازمان های دولتی، شكاف قابل توجهی بین كاركنان و مدیریت و خواستههای این دو وجود دارد. افول اعتماد در سازمان های دولتی، یكی از مسائلی است كه باعث ایجاد كاركنانی بی انگیزه و بی تفاوت می شود و اجرای كند برنامه ها را سبب می گردد. حال با توجه به بیتفاوتی كاركنان و عدم اعتماد در سازمان های دولتی و نظر به این كه نقش اعتماد می تواند بر رفتار مناسب شهروندی و همچنین حس عدالت سازمان تاثیر گذار باشد، انجام این تحقیق ضروری به نظر میرسد.
پژوهش حاضر به مطالعه نقش اعتماد بر رابطه بین عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی در کارکنان رسمی و پیمانی شهرداری رشت( 611 نفر) پرداخته که با بهره گرفتن از جدول مورگان تعداد 247 نفر منتخب گردیده اند.
تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و همچنین آمار استنباطی از طریق تكنیک های آماری و معادلات ساختاری و تحلیل مسیر آن با بهره گرفتن از نرم افزار 8.5 LISREL و SPSS انجام گردید.
نتایج بدست آمده از تحقیق نشان می دهد که متغیر مستقل عدالت سازمانی و متغیر میانجی اعتماد بر بروز رفتار شهروندی سازمانی(فرد محور و سازمان محور) تاثیر گذار بوده و تمامی فرضیات این تحقیق پذیرفته شده اند.
واژگان کلیدی: رفتار شهروندی سازمانی، رفتار شهروندی فرد محور، رفتار شهروندی سازمان محور، عدالت سازمانی، اعتماد
فصل اول |
1-1) مقدمه
عدالت از بدیهی ترین اصولی است كه بشر میشناسد. اهمیت عدالت به حدی است كه در فقه تشیع از آن به عنوان یكی از اصول دین نام برده میشود. عدالت، موضوعی است كه در رشته های مختلف علمی مورد بحث قرار گرفته است. عدالت در زمره زیباترین و مقدس ترین واژه های تمدن محسوب گردیده و از جمله مفاهیمی است كه عقل جمعی همه افراد، آن را نیكو شمرده و تحقق آن پایه مشروعیت و ضرورت ایجاد دولت ها محسوب میگردد. مفهوم عدالت در محیط سازمانی و در میان كاركنان نیز مطرح میباشد و اكثراً از آن به عنوان عدالت سازمانی یاد می كنند. به اعتقاد گرین برگ درك عدالت در سازمان یک اصل و الزام اساسی برای، اثربخشی وكاركرد موثر سازمانها و همچنین رضایت شغلی افراد سازمان است (خراسانی و کنعانی نیری، 1391).
در نظام بروکراتیک که تمام تلاش مدیران در جهت کسب کارایی بیشتر با حفظ سلسله مراتب هرمی سازمان بوده، مناسباتی سطحی و غیرقابل اطمینان بین افراد به وجود می آید اما در نظام ارزشی و انسانی دموکراتیک مناسباتی درست و قابل اطمینان در میان مردم شکل می گیرد که در چنین محیطی به سازمان و اعضای آن فرصت داده می شود که تا حد توان پیش بروند و بر این اساس توجه به شهروندان افزایش مییابد. اکنون که اهمیت شهروندان به عنوان یکی از منابع بسیار مهم سازمان درک شده، رفتار آن ها هم میتواند بسیار با اهمیت تلقی شود و از این رو است که محققان زیادی به تجزیه و تحلیل رفتار شهروندی پرداخته اند. رفتار شهروندمدار سازمانی اشاره به اقدامات منصفانه و از روی صلاحدیدی دارد که موجب ارتقای اثربخشی سازمانی می شود (رضایی کلیدبری و باقر سلیمی، 1387).
سازمان ها بدون تمایل داوطلبانه افراد به همکاری، قادر به توسعه اثربخشی خرد جمعی خود نیستند. زیرا در حالت اجباری، شخص وظایف خود را در راستای مقررات و قوانین و استانداردهای قابل قبول یک سازمان و صرفاً در حد رعایت الزامات انجام می دهد. ولی در همکاری داوطلبانه افراد سعی، کوشش، انرژی و بصیرت خود را برای شکوفایی توانایی های خود به نفع سازمان ابراز می کنند. رفتار شروندی سازمانی یک تفکر و ایده است و آن مشتمل بر رفتارهای متنوع کارکنان نظیر، پذیرش و بر عهده گرفتن مسئولیت های اضافی، پیروی از قوانین و رویه های سازمان، حفظ و توسعه نگرش مثبت، شکیبایی و تحمل نارضایتی و مشکلات در سر کار است (غلامحسین، بجانی و ملکی نیا، 1389).
همچنین موفقیت در دنیای رقابتی سازمان ها به توانایی توسعة روابط مبتنی بر اعتماد نیاز دارد. سازمان ها و كاركنان نیاز دارند كه هم خودشان قابل اعتماد باشندو هم به یکدیگر اعتماد کنند. اعتماد تأثیرات مهم و مثبتی بر نتایج سازمانی، دارد. اعتماد رفتارها و عملكردهای سازمانی را تسهیل می كند. اعتماد سازمانی بالا در میان اعضای سازمان ها، باعث می شود تا آنها در هنگام روبه رو شدن با مشكلات سازما نی، امیدوارانه به اقدامات گروهی برای برطرف كردن آن مشكلات بپردازند. همچنین از انجام امور ناقص و بیهوده در چنین سازمان هایی جلوگیری می شود .اعتماد سازمانی مبنای همة تعامل های انسانی است و بر این اساس شالودة فرهنگ سازمانی پی ریزی می گردد اعتماد سازمانی كاركنان به ساختار، نظام و فرهنگ سازمانی كه در آن مشغول به كار هستند، سبب اعتماد و اطمینان كامل كاركنان به سازمان می گردد و به ارزیابی مفید و مطلوب از اركان سازمان منجر می شود اعتماد اساس موفقیت در زندگی شخصی و روابط كاری است. در واقع همة روابط سازمانی بر مبنای اعتماد ایجاد می شود (مهداد، دهقان، گلپرور و شجاع، 1391).
لذا در این فصل به بیان مسئله ای در باب نقش اعتماد بر رابطه بین عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی پرداخته و بعد از بررسی ادبیات موجود، مدل فرضیات تهیه می شود. بر مبنای مدل موجود، اهداف تحقیق مشخص شده و در نهایت با تعریف قلمرو تحقیق و اصطلاحات به کار رفته در تحقیق، پرداخته شده است.
تعداد صفحه : 107
قیمت :14700 تومان
بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد
و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.
پشتیبانی سایت : * serderehi@gmail.com
در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.
[add_to_cart id=152130]